Syv tips til jobbintervjuet

Hvor mye bør man vite om bedriften før man skal på intervju? Hva skal man fortelle om seg selv?  Hvilke spørsmål skal man stille? Som oftest har man mange tanker og forventninger som surrer i hodet før man skal inn til et jobbintervju. NøkkelPersonell sine Rådgivere har listet opp syv punkter som kan komme godt med neste gang du skal i gang med en intervjuprosess.

 

1. Møt opp presis

Mange har nok hørt at man ikke skal komme for sent til jobbintervjuu, men det er heller ikke nødvendigvis positivt å være for tidig ute heller. Har du en avtale klokken 13:00, møt opp til angitt tidspunkt eller et par minutter før. Dersom du ønsker å være ute i god tid for å være sikker på å finne frem i tide, vent heller utenfor eller i bilen fremfor å ankomme 10-15 minutter før.

2. Kle deg presentabelt

Sørg alltid for at klærne dine er rene og uten hull eller skrukker. Er du usikker på kleskoden, kjør safe: en enkel hvit skjorte/bluse og sorte/ mørk blå bukser blir aldri feil. Husk at det samme gjelder fottøy, ikke kom med skitne eller slitte sko.

3. Sett deg grundig inn i stillingsbeskrivelsen

Er man godt innsatt i stillingsbeskrivelsen og de ønskede kvalifikasjonene vil det bli lettere for deg å svare på spørsmål fra intervjuer, og du vil føle deg mer trygg på dine svar. Gjør deg gjerne opp en mening på forhånd rundt hvorfor de ønskede kvalifikasjonene i stillingsbeskrivelsen er noe som matcher dine kvalifikasjoner, og vær forberedt på å gi eksempler på situasjoner hvor kvalifikasjonen har kommet til nytte.

4. Les deg opp på bedriften

Ingenting er verre enn å sitte som et spørsmåltegn dersom man får spørsmål angående hva man kan/vet om bedriften. Ta deg derfor god tid i forkant av intervjuet til å lese deg opp på bedriften. Hva jobber de med? Hvilke prosjekter har de pågående? Hva er deres visjon og verdier? Gjør deg gjerne noen tanker rundt bedriftens verdier og koble de til dine egne verdier. At du har lest deg opp viser og at du har en interesse for bedriften.

5. Fortell litt om deg selv

Veldig ofte får du mulighet til å presentere deg selv. Hvem du er, hva du har gjort eller gjør og hva du tenker videre. Dette er en ypperlig anledning for deg til å vise dem hvem du virkelig er - og den bør gripes. Du bestemmer selv hvor personlig du vil være, men intervjueren trenger nødvendigvis ikke vite hva katten din heter eller hva favorittretten din er. Si først litt om deg selv for så å ta intervjueren med deg gjennom CV din. Fortell litt om tidligere studier og arbeidserfaring, hva du har lært og gjerne om hvilke type arbeidsoppgaver du har/har hatt.

6. Vær våken, interessert og fremoverlent           

Ved at du har satt deg inn i både stillingsbeskrivelsen og bedriften vil det være lettere for deg å stille spørsmål og oppfølgingsspørsmål. Dette viser at du både er våken og interessert i både bedriften og stillingen. Husk å ha blikkontakt og vær lett og fremoverlent i kroppsspråket.

7. Har du noen spørsmål?

Helt på slutten av intervjuet får man som oftest mulighet til å stille spørsmål dersom man lurer på noe - denne sjansen bør man gripe. Gjør deg gjerne opp noen spørsmål i forkant av intervjuet og still gjerne spørsmål som du kommer på underveis i intervjuet som du ikke fikk stilt. Et klokt spørsmål eller en interessant kommentar ved avrunding av intervjuet kan kanskje være avgjørende for at intervjuer husker akkurat deg ekstra godt.