Hopp til innhold

Hvordan lykkes med digitalt intervju?

Det blir stadig mer normalt med digitalt intervju, spesielt som førstegangsintervju. Akkurat som med et vanlig intervju, er det viktig å sette seg godt inn i arbeidsoppgavene og selskapet, og du bør ha en klar formening om hvorfor akkurat du er rett person.

Den største forskjellen mellom et fysisk intervju og et digitalt intervju, er at man med digitalt intervju mister kontakten man får gjennom håndtrykket og øyekontakt. Med tipsene nedenfor kan du legge forholdene til rette for at du skal gjøre et best mulig inntrykk på digitalt intervju.

Be gjerne om hjelp når du skal sjekke tekniske utstyr i forkant.

  • 1. Sjekk at det tekniske virker i forkant av intervjuet!

Mange tror at dette kanskje sier seg selv, men det er ikke uvanlig at intervjuet forstyrres av tekniske problemer. Hvis en slik situasjon oppstår får man en litt skjev start, og fokuset kommer bort fra selve intervjuet. For å unngå at dette skjer, anbefaler vi at du sjekker utstyret ditt i forkant. Kanskje du kan invitere en venn på en digital kaffe, slik at du får sjekket at alt fungerer som det skal? På denne måten får du undersøkt om lyd og bilde fungerer, og at du ikke har problemer med den aktuelle kommunikasjonsplattformen.

  • 2.  Tenk over bakgrunn, lys og bildeutsnitt.

En rotete bakgrunn blir fort distraherende og kan gi et litt negativt inntrykk. Sørg for at du har en nøytral og rolig bakgrunn, eller bare gjør det helt enkelt og velg en «blurry» bakgrunn.  Videre hjelper det lite at selve kameraet fungerer fint, om intervjueren så vidt kan se deg grunnet dårlig belysning. Med god belysning blir bildekvaliteten bedre og intervjueren får sett deg ordentlig. Dette er med på å skape bedre kontakt mellom deg og intervjueren. Prøv også å still kameraet slik at bildeutsnittet viser ansiktet ditt og skuldrene dine. Et annet lurt tips er å ha kameraet i høyde med øynene dine, så du slipper å bøye nakken verken opp eller ned.

Sørg for rolige omgivelser slik at intervjuet kan være i fokus.

  • 3. Sørg for å ikke bli forstyrret

Når man skal bli intervjuet hjemmefra er det ikke alltid like lett å sørge for rolige omgivelser, men man bør i all fall prøve så godt man kan. Prøv å legge til rette for at hverken barn, husdyr, eller annet forstyrrer eller distraherer deg i løpet av intervjuet. Skru mobilen på lydløs, og legg den bort.

  • 4. Vær oppmerksom på kroppsspråket ditt

Selv om du nå kanskje sitter i ditt eget hjem, kan det likevel være greit å ikke virke altfor avslappet. Vis med kroppsspråket ditt at du er interessert og engasjert, og at du har lyst på jobben. Delta aktivt i samtalen, og forsøk å se inn i kamera med jevne mellomrom. Ofte blir en sittende og se alt for mye inn i selve skjermen, men ved å også se litt inn i kameraet skaper man en følelse av øyekontakt. Unngå for mye gestikulering, det kan fort bli et forstyrrende element.

Bruk kroppsspråket ditt, og vis at du er engasjert.

  • 5. Kle deg til jobbintervju

Kle deg som du ville gjort til et intervju med fysisk oppmøte. Når det i utgangspunktet kun er overkroppen som vil vise på kamera, kan det være fristende å velge en skjorte med joggebukse til. Men for å være på den sikre siden er det en fordel å ha kledd seg ordentlig både med overdel og underdel. I tillegg kan det å være pent kledd gjøre noe med holdningen, og man blir mer «påskrudd».

Lykke til med digitalt intervju!

Er du på jakt etter ny jobb? Ser våre ledige stillinger her.